Wat zijn 5 tips om veilig te rijden met een beladen aanhanger?
Het is zover; je hebt je nieuwe aanhanger volgeladen en gaat de weg op. Maar hoe doe je dit veilig? Wij geven 5 tips.
1. Maximum snelheid
Met een aanhangwagen geldt op de snelwegen een andere maximum snelheid. Logisch, want doordat je zwaarder beladen bent, is ook je remweg langer. Heb je een aanhangwagen met een laadvermogen onder 3500 kilo? Dan mag je op de snelweg in Nederland 90 km per uur. Heeft je aanhanger een maximaal laadvermogen hoger dan 3500 kilo? Dan geldt er een maximum van 80 km per uur op de snelweg. Let op: we hebben het hier over de Nederlandse snelwegen, in het buitenland kunnen er andere regels gelden.
2. Houd rekening met het maximaal laadvermogen
Met het beladen van je aanhanger is het maximaal laadvermogen natuurlijk van belang. Heb je een aanhangwagen met een draagvermogen van 1450kg, dan is dit het bruto laadvermogen. Haal hier het leeggewicht van de aanhanger vanaf en dan weet je hoeveel je belading maximaal mag zijn. Bijvoorbeeld: deze Proline gesloten aanhanger heeft een bruto laadvermogen van 1450kg en het eigen gewicht is 305kg. Je belading mag dan maximaal 1145kg zijn om dit veilig te kunnen vervoeren. Op onze website vermelden wij altijd deze gegevens, zodat je weet of de aanhanger geschikt is voor jouw te vervoeren goederen.
3. Lading goed verdelen op laadvloer
Met het laden van je aanhangwagen is het ook belangrijk hoe je deze belaadt. Je wilt natuurlijk wanneer je onderweg bent niet dat je lading gaat verschuiven. Zorg er allereerst voor dat je de zware en grote spullen boven de assen op de laadvloer plaatst, zo ligt het zwaartepunt in het midden. Daarna kun je de spullen hierom heen plaatsen, wij raden aan om aan de voorkant te beginnen. Als je onderweg ineens hard moet remmen, voorkom je dat de lading naar voren schuift in de aanhanger. Maar belangrijk is dat je de spullen zoveel mogelijk gecentreerd op de laadvloer plaatst.
4. Lading goed vastzetten
Bij een aanhangwagen met een open laadbak is het vastzetten van je lading zeker erg belangrijk. Om te voorkomen dat je deze onderweg verliest, heb je een paar opties voor materiaal. Voor het vastzetten van grote spullen zijn spanbanden erg handig. Heb je juist veel kleine spullen? Ga dan voor een ladingnet, zoals een fijnmazig exemplaar. Hiermee zorg je ervoor dat je spullen niet uit de aanhanger vallen. Ook met een gesloten aanhanger exemplaar is het vastzetten van lading belangrijk. Je wilt natuurlijk niet dat je spullen door de hele laadbak gaan schuiven. Ook dan zijn spanbanden zeer handig voor je ladingzekering.
5. Ondeelbare lading
Het transport van ondeelbare lading, zoals lange planken, een dakkapel of een boot, kan lastig zijn en daarom zijn hier speciale regels voor. Deze lading mag aan de achterzijde niet meer dan de halve lengte van het trekkend voertuig uitsteken, met een maximum van 5 meter vanaf de achterste as. Maar let er op dat je dit voorziet van een markeringsbord bij meer dan 1 meter. Is je ondeelbare lading breder dan je aanhanger? Dan geldt er een maximum van 3 meter totaal. En bij meer dan 10 centimeter aan beide zijden dien je ook een markeringsbord te bevestigen.