Welke aanhangwagen past bij jou?
Met zoveel soorten kan het lastig zijn te weten welke aanhangwagen voor jou het beste is. Daarom helpen wij je kiezen!
Bij een aanhangwagen kopen komt veel kijken. Er zijn veel verschillende modellen, in diverse maatvoeringen. Daarom is het goed om te kijken wat bij jou past als gebruiker, want wat voor de één werkt, kan voor een ander juist hinderlijk zijn. Het belangrijkste is dat je een aanhanger aanschaft die bij jouw wensen als gebruiker past. Het blijft namelijk een hulpstuk om jouw werk makkelijker te maken.
Hoewel sommige aanhangwagens een specifiek doel hebben, zoals een paardentrailer, veetrailer of autotransporter, geldt dit niet voor allemaal. Modellen zoals plateauwagens, gesloten aanhangers en schaftwagens kunnen voor meerdere doeleinden ingezet worden. Hierbij is het dus van belang dat je nagaat waar je de aanhanger vooral voor zal gebruiken, hoe vaak je deze nodig hebt en ook het laadvermogen en de afmetingen zijn belangrijk.
Laadvermogen aanhanger
Eén van de belangrijkste zaken bij een aanhangwagen is het laadvermogen. Natuurlijk wil je wel de spullen vervoeren waar deze voor bedoeld is, dus je moet zeker geen aanhanger met te laag laadvermogen hebben. Maar niet alleen het gewicht van de aanhanger speelt een rol bij de keuze, ook de maximale treklast en het gewicht van je auto. Het totaalgewicht van de auto en aanhangwagen samen bepalen welk rijbewijs nodig is voor het trekken van de aanhanger. Veel mensen denken dat dit te maken heeft met de afmetingen, maar dat klopt dus niet.
- Rijbewijs B: Met rijbewijs B mag je met een aanhanger tot 750kg rijden, of zwaarder dan 750kg indien het totale gewicht samen met het gewicht van de auto niet boven de 3500kg uitkomt. De aanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan de lege auto.
- Rijbewijs BE: Heb je een rijbewijs BE vóór 19 januari 2013 gehaald? Dan heb je geen grens aan het leeggewicht en laadvermogen, dus je kunt met iedere aanhanger rijden. Is je rijbewijs BE ná 19 januari 2013 uitgegeven? Dan is het maximum gewicht dat je mag trekken 3500kg, leeggewicht aanhanger + laadvermogen.
- Rijbewijs B+ (code 96): Met een rijbewijs B+ mag je iedere aanhanger gebruiken, zolang het totaalgewicht van auto en leeggewicht en laadvermogen van de aanhangwagen niet boven de 4250kg komen.
Meer informatie over welk rijbewijs je nodig hebt voor een aanhanger, vind je hier.
Open of gesloten aanhangwagen
Of je nu zakelijke gebruiker bent of als particulier gebruik maakt van een aanhangwagen, er is zeker een geschikt exemplaar te vinden. De keuze tussen een open en gesloten aanhanger is afhankelijk van de spullen die je vervoert. Wil je niet afhankelijk zijn van weersomstandigheden? Dan is een gesloten aanhangwagen een goede keus. Dan kun je het hele jaar door goederen vervoeren zonder rekening te hoeven houden met regen, hagel of sneeuw. Vervoeren van lange of bredere materialen kan juist erg handig zijn met een open aanhanger, zoals een plateauwagen.
Gebruik aanhangwagen
Verwacht je je nieuwe aanhangwagen veel te gebruiken? Dan is het verstandig om zelf een exemplaar aan te schaffen. Zorg er dan wel voor dat je de aanhanger goed onderhoud, zodat je zeker weet dat deze veilig de weg op kan. Wij raden aan om zeker één keer per jaar, net als je auto, de aanhangwagen te laten keuren.
Zal je de aanhanger niet vaak of slechts een korte tijd nodig hebben? Dan is het ook een goede optie om een tweedehands aanhangwagen te kopen. Zo heb je voor een lagere prijs een goede aanhanger. Daarnaast is het ook mogelijk om een aanhangwagen te huren voor de periode dat je deze nodig hebt. Handig, want zo bespaar je op onnodige kosten van aanschaf en onderhoud.
Afmetingen
En natuurlijk niet te vergeten, de afmetingen van je nieuwe aanhangwagen. We maken hierbij onderscheid tussen twee verschillende afmetingen: binnenmaten en buitenmaten. De buitenmaten zijn de afmetingen van de gehele aanhanger, gemeten van het hart van de koppeling tot de achterzijde van de wagen. Heb je een stalling waar je de aanhangwagen in zet, dan is het natuurlijk belangrijk dat de aanhanger hier in zijn geheel in past.
Met de binnenmaten worden de afmetingen van de laadbak zelf bedoeld, dit is dus de ruimte die je hebt om de spullen te laden. Als je ondeelbare lading hebt in een open aanhangwagen, dan mag dit aan de zijkant en achterkant nog uitsteken. Natuurlijk gelden hier wel regels voor; aan de zijkant maximaal 20 centimeter aan beide zijden. Aan de achterzijde mag deze lading zonder markering 1 meter uitsteken en mét markering maximaal de helft van de trekkende auto en maximaal 5 meter.